
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem cytrynowy
- 100 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 jajka
- 100 g masła o temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 70 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
Ciasto na tartaletki
- 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 20 g cukru
- 1 szczypta soli
Bita śmietana
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- owoce leśne, mieszane, świeże do dekoracji (ok. 200 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 310.1 kcal / 1297.4 kJ
- Białko
- 4.1 g
- Tłuszcz
- 22.6 g
- Węglowodany
- 23.7 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.7 g
- Sód
- 41.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 godz. 10 min
Ciasto ptysiowe
1 godz. 10 min
Ptysie
2 godz. 15 min
Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami
4 godz. 10 min
Bezowe koszyczki z owocami
4 godz. 45 min
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
7 godz. 30 min
Pavlova z truskawkami
8 godz. 45 min
Ganache z mlecznej czekolady z korzenną przyprawą
3 godz. 15 min
Ganache czekoladowy
3 godz. 20 min
Kruche babeczki z owocami
1 godz.
Tartaletki z truskawkami
1 godz. 20 min
Biszkopt
1 godz. 50 min