Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruchy spód
- 80 g cukru
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii, tylko ziarna
- 1 szczypta soli
- 210 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
Krem budyniowy
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 5 żółtek
- 60 - 80 g cukru
- 40 g mąki pszennej
-
35
g skrobi ziemniaczanej
lub 35 g skrobi kukurydzianej - 1 szczypta soli
Złożenie tarty i dekoracja
- 250 g truskawek, świeżych, pokrojonych w plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1173.7 kJ / 280.3 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 34.5 g
- Tłuszcz
- 13.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 156.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1 godz. 30 min
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2 Std. 50 Min
Tarta jeżynowa
3h 30min
Tarta z krojonymi owocami (TM5)
5 Std. 30 Min
Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
3 Std.
Tarta budyniowa
1 godz. 15 min
Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami
4h 10min
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2 Std. 50 Min
Mini bezy Pavlova z kremem Oreo® i malinami
4h 10min
Tarta z winogronami i galaretką
5h 40min
Pavlova z kremem kawowym i malinami
8h 40min
Tarta cytrynowa z bezą
2 godz. 30 min