Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
TM6 TM5

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

4.1 (1.2K ocen)

Składniki

Kruchy spód

  • 80 g cukru
  • skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii, tylko ziarna
  • 1 szczypta soli
  • 210 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia

Krem budyniowy

  • 500 g mleka, w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • 60 - 80 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
    lub 35 g skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta soli

Złożenie tarty i dekoracja

  • 250 g truskawek, świeżych, pokrojonych w plastry

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1173.7 kJ / 280.3 kcal
Białko
5.8 g
Węglowodany
34.5 g
Tłuszcz
13.4 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Błonnik
0.9 g
Sód
156.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy