
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
-
50
g orzeszków piniowych
lub 50 g migdałów, w słupkach - 40 g oliwy z oliwek
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego, podzielonego na kawałki
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g rodzynek
- 80 g śliwek suszonych, bez pestek
- 30 g bułki tartej
- 2 jajka
Nadziewany kurczak
- 1 tuszka z kurczaka duża (ok. 2 kg)
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli do oprószenia kurczaka
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego do oprószenia kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
Sos cebulowo-winny
- 300 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 360 g białego wina, wytrawnego (patrz wskazówka)
- 200 g wody
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 812 kcal / 3400 kJ
- Białko
- 56 g
- Tłuszcz
- 47 g
- Węglowodany
- 35 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Sód
- 1032 mg