Urządzenia i Akcesoria
Świąteczny nadziewany kurczak
Składniki
Farsz
-
50 g migdałów, w słupkach50 g orzeszków piniowych
-
40 g oliwy z oliwek
-
300 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego, podzielonego na kawałki
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
80 g rodzynek
-
80 g śliwek suszonych, bez pestek
-
30 g bułki tartej
-
2 jajka
Nadziewany kurczak
-
1 tuszka z kurczaka duża (ok. 2 kg)
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli do oprószenia kurczaka
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego do oprószenia kurczaka
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
Sos cebulowo-winny
-
300 g cebuli przekrojonej na pół
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
20 g oliwy z oliwek
-
360 g białego wina, wytrawnego (patrz wskazówka)
-
200 g wody
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka cukru
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Nadziewany kurczak na Varomie
1 godz. 45 min
Jamajski kurczak jerk
1 godz. 50 min
Cytrynowe skrzydełka z ryżem z warzywami (z osłoną noża miksującego)
40 min
Kurczak na Varomie; Purée ziemniaczane, surówka z marchewki i selera; Ciasto z kruszonki owsianej z owocami
1 godz. 40 min
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1 godz. 30 min
Rolada z boczku i schabu
11 godz. 40 min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1 godz.
Indyk w kruchym cieście
1 godz. 30 min
Pieczona rolada wieprzowa z sosem jabłkowym
2 godz. 15 min
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2 godz.
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2 godz.
Pierś z indyka z sosem żurawinowym
13 godz. 20 min