Urządzenia i Akcesoria
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 sztuk
Składniki
-
30 g grzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
-
200 g gorącej wody
Gołąbki
-
1200 g wody
-
20 g oleju
-
300 g kaszy jęczmiennej pęczak, (patrz wskazówka)300 g kaszy gryczanej, prażonej (patrz wskazówka)
-
8 - 10 liści kapusty włoskiej dużych
-
10 g grzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
-
20 g koperku, świeżego, tylko liście20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
200 g pieczarek
-
40 g masła
-
1 jajko
-
1 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
1 ½ łyżeczki soli
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos grzybowy
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
20 g masła
-
250 - 300 g pieczarek pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
200 g wody
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
15 g skrobi kukurydzianej15 g skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
½ łyżeczki soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
663.8 mg
Białko
12 g
Kalorie
1539.1 kJ /
367.6 kcal
Tłuszcz
9.3 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
9.3 g
Węglowodany
40.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta
50 min
Fasolka szparagowa w sosie warzywno-pomidorowym (w słoikach na zimę)
1 godz. 15 min
Zupa botwinka
40 min
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1 godz. 30 min
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1 godz. 10 min
Lasagne z warzywami
1 godz. 25 min
Zrazy wołowe z czerwoną kapustą na ciepło
2 godz. 10 min
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1 godz. 40 min
Gołąbki kresowe z kaszą gryczaną i grzybami
1 godz. 35 min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1 godz. 15 min
Sos pieczarkowy
40 min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 min