Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy

4.6 (78 ocen)

Składniki

  • 30 g grzybów, suszonych, np. borowików, podgrzybków
  • 200 g gorącej wody

Gołąbki

  • 1200 g wody
  • 20 g oleju
  • 300 g kaszy gryczanej, prażonej (patrz wskazówka)
    lub 300 g kaszy jęczmiennej pęczak (patrz wskazówka)
  • 8 - 10 liści kapusty włoskiej, dużych
  • 10 g grzybów, suszonych, np. borowików, podgrzybków
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    lub 20 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos grzybowy

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 250 - 300 g pieczarek, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 200 g wody
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
    lub 15 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1539.1 kJ / 367.6 kcal
Białko
12 g
Węglowodany
40.1 g
Tłuszcz
9.3 g
Tłuszcz nasycony
9.3 g
Błonnik
7.1 g
Sód
663.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy