Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy

Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy

4.6 82 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
8 sztuk

Składniki

  • grzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
    30 g
  • gorącej wody
    200 g
Gołąbki
  • wody
    1200 g
  • oleju
    20 g
  • kaszy gryczanej, prażonej (patrz wskazówka)
    300 g
    300 g kaszy jęczmiennej pęczak, (patrz wskazówka)
  • liści kapusty włoskiej dużych
    8 - 10
  • grzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
    10 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    20 g
    20 g koperku, świeżego, tylko liście
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • ząbki czosnku
    3
  • pieczarek
    200 g
  • masła
    40 g
  • jajko
    1
  • przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
    1 - 2 łyżeczki
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
Sos grzybowy
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • masła
    20 g
  • pieczarek pokrojonych na 1-2 cm kawałki
    250 - 300 g
  • wody
    200 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • skrobi ziemniaczanej
    15 g
    15 g skrobi kukurydzianej
  • przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 367.6 kcal / 1539.1 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 9.3 g
Węglowodany 40.1 g
Błonnik 7.1 g
Tłuszcz nasycony 9.3 g
Sód 663.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...