
Wersje kompatybilne
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g grzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
- 200 g gorącej wody
Gołąbki
- 1200 g wody
- 20 g oleju
-
300
g kaszy gryczanej, prażonej (patrz wskazówka)
lub 300 g kaszy jęczmiennej pęczak (patrz wskazówka) - 8 - 10 liści kapusty włoskiej dużych
- 10 g grzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
-
20
g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
lub 20 g koperku, świeżego tylko liście - 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 40 g masła
- 1 jajko
- 1 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos grzybowy
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 250 - 300 g pieczarek pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 200 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
15
g skrobi ziemniaczanej
lub 15 g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 367.6 kcal / 1539.1 kJ
- Białko
- 12 g
- Tłuszcz
- 9.3 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.3 g
- Sód
- 663.8 mg