
Wersje kompatybilne
Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zrazy mielone
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oleju rzepakowego
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki, podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 20 g bułki tartej
-
10
g mleka
lub 10 g wody - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ łyżeczki soli
- mąka pszenna do obtoczenia zrazów
Kapusta z jabłkiem
- 150 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 550 g białej kapusty pokrojonej na 4 cm kawałki
- 200 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia
- 10 g mąki pszennej
- 20 g masła
Sos warzywny
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 40 g pora biała część, pokrojonego w 5 mm plastry
- 450 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 600 g ziemniaków (Ø 5-6 cm), pokrojonych wzdłuż na 4 części
- 15 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 679.8 kcal / 2846 kJ
- Białko
- 27.8 g
- Tłuszcz
- 40.8 g
- Węglowodany
- 60.3 g
- Błonnik
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.5 g
- Sód
- 1786 mg