Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym

Zrazy mielone z ziemniakami, kapustą z jabłkiem i sosem warzywnym

4.7 3.0K oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 porcje

Składniki

Zrazy mielone
  • cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • oleju rzepakowego
    15 g
  • mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki, podzielonego na kawałki
    400 g
  • jajko
    1
  • bułki tartej
    20 g
  • mleka
    10 g
    10 g wody
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    ¾ łyżeczki
  • mąka pszenna do obtoczenia zrazów
Kapusta z jabłkiem
  • jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • białej kapusty pokrojonej na 4 cm kawałki
    550 g
  • wody
    200 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • cukru
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mąki pszennej
    10 g
  • masła
    20 g
Sos warzywny
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    100 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    50 g
  • korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
    50 g
  • pora biała część, pokrojonego w 5 mm plastry
    40 g
  • wody
    450 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • soli
    1 ¼ łyżeczki
  • ziemniaków (Ø 5-6 cm), pokrojonych wzdłuż na 4 części
    600 g
  • oleju rzepakowego
    15 g
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 łyżeczka
  • tymianku, suszonego
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 679.8 kcal / 2846 kJ
Białko 27.8 g
Tłuszcz 40.8 g
Węglowodany 60.3 g
Błonnik 10 g
Tłuszcz nasycony 11.5 g
Sód 1786 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...