Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g orzechów laskowych, prażonych, bez skórki
- 40 g migdałów, ze skórką
- 120 g maku
- 6 jajek, rozm. M
- 240 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 - 2 łyżki wody, plus dodatkowa ilość do gotowania klusek
- 140 g mleka
- 30 g masła
- 20 - 30 g cukru
- 60 g rodzynek
- 60 g miodu, płynnego
- bakalie (orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka), drobno posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2293.7 kJ / 547.8 kcal
- Białko
- 18.3 g
- Węglowodany
- 62.7 g
- Tłuszcz
- 28.2 g
- Błonnik
- 7.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Kutia
24 Std. 50 Min
Mazurek bakaliowy
2h 40 min
Makowiec z białym makiem
2 Std. 20 Min
Mazurek śliwkowy
1 Std. 45 Min
Mazurek chałwowy
7h 30 min
Piernik staropolski cz. I
672 godz. 30 min
Masa makowa
30min
Babka drożdżowa z lukrem
2óra 50p
Makowiec świąteczny
2u. 10min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1h 35min
Masa makowa z białego maku
30min