
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej, najlepiej przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
-
20
g kakao naturalnego, niesłodzonego, najlepiej przesianego
lub 20 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego, najlepiej przesianego - 550 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 80 g cukru pudru
- 1 słoik wiśni amarena, w syropie, bez pestek (400 g, waga po odsączeniu 220 g)
- 1 ½ opakowania gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao (150 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2334.5 kJ / 557.6 kcal
- Białko
- 7.3 g
- Węglowodany
- 65.4 g
- Tłuszcz
- 29.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.1 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 58.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto słonecznikowiec
9 godz.
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48 godz.
Ciasto Pani Walewska
9 godz. 30 min
Wiśniowa chmurka
8 godz. 30 min
Rolada kawowo-orzechowa
2 godz. 30 min
Ciasto Metrowiec
7 godz.
Kremówki (Napoleonki)
6 godz. 30 min
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym
48 godz.
Biszkopt kakaowy
4 godz.
Tort z kremem michałkowym i żelką pomarańczową
48 godz.
Polewa czekoladowa do tortu (drip)
10 min
Wuzetka (W-Z)
9 godz. 20 min