Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g yellow split peas
- 2 garlic cloves, halved
- 20 g olive oil
- 200 g onions, cut in wedges
- 3 tsp ground cumin
- 3 tsp ground coriander
- 1 tsp garam masala
- 1 tsp ground turmeric
- ½ tsp ground cardamom
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 200 g water, plus extra for soaking
- 300 - 350 g aubergines, sliced (2 cm), then cut in pieces (3 cm)
- 1 tsp salt
- 2 pinches ground black pepper
- 5 g fresh coriander leaves, roughly chopped
- Wartości odżywcze
- na 4 portions
- Kalorie
- 4262.6 kJ / 1018.8 kcal
- Białko
- 48.5 g
- Węglowodany
- 123.2 g
- Tłuszcz
- 26.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 62.1 g
- Sód
- 2412.4 mg
Alternatywne przepisy
Vegetarian Chilli
35 min
Versatile Chunky Soup
50 min
Chickpea and Tomato Rogan Josh
25 min
Vegan Gravy
45 min
Satay Tofu Kebabs; Massaman Curry with Jasmine Rice
2h 20 min
Black-eyed Bean Stew with Vegetables
2 Std. 10 Min
Tuscan Bean Soup
50 min
Root Vegetable Hotpot with Harissa
40 min
Swiss Chard, Chickpea and Tamarind Stew
45 min
Pearl Barley and White Bean Stew
1h
Vegan Lentil Lasagne
2h 20 min
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45 min