Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g yellow split peas
- 2 garlic cloves, halved
- 20 g olive oil
- 200 g onions, cut in wedges
- 3 tsp ground cumin
- 3 tsp ground coriander
- 1 tsp garam masala
- 1 tsp ground turmeric
- ½ tsp ground cardamom
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 200 g water, plus extra for soaking
- 300 - 350 g aubergines, sliced (2 cm), then cut in pieces (3 cm)
- 1 tsp salt
- 2 pinches ground black pepper
- 5 g fresh coriander leaves, roughly chopped
- Wartości odżywcze
- na 4 portions
- Kalorie
- 4262.6 kJ / 1018.8 kcal
- Białko
- 48.5 g
- Węglowodany
- 123.2 g
- Tłuszcz
- 26.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 62.1 g
- Sód
- 2412.4 mg
Alternatywne przepisy
Mediterranean Pearl Barley Risotto
1 Std.
Coconut Dhal
20min
Smoky Paprika Rub
Brak ocen
Jackfruit and Bean Chilli with Spicy Avocado Purée
30 Min
Vegetable and Chickpea Tagine
50 Min
Spring Greens Soup with Beans
35 Min
Courgette and Potato Parmigiana (TM6)
1klst 15 min
Swiss Chard, Chickpea and Tamarind Stew
45 Min
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25 dk
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45 Min
Aubergine, Spinach & Lentil Curry
25 dk
Lentil, Red Pepper and Harissa Soup
45 Min