Pełnoziarniste bułeczki bao z pikantnymi krewetkami i świeżymi warzywami

Pełnoziarniste bułeczki bao z pikantnymi krewetkami i świeżymi warzywami

4.5 34 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
10 sztuk

Składniki

Pełnoziarniste bułeczki bao
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 550 g wody
  • 100 g mleka
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy i bao
  • 20 g cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do natłuszczenia Varomy i bao
Pikantne krewetki
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 300 - 375 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
    300 - 375 g krewetek, mrożonych, obranych, oczyszczonych, uprzednio rozmrożonych
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 liści sałaty
  • 1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski
  • 1 ogórek nieobrany, pokrojony w plastry
  • 1 - 2 limonki pokrojone w ćwiartki
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 338.3 mg
Białko 13.3 g
Kalorie 1148.9 kJ / 274.4 kcal
Tłuszcz 8.9 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 3.3 g
Węglowodany 36 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...