
Wersje kompatybilne
Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Wegańskie jabłka pod kruszonką
- 100 g margaryny, wegańskiej zimnej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 150 g migdałów, ze skórką
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 800 g jabłek (ok. 6 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wegańskie lody waniliowe
- 2 laski wanilii
- 60 g cukru
- 260 g kostek lodu (patrz wskazówka)
- 200 g pasty z orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 530 kcal / 2220 kJ
- Białko
- 11 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Węglowodany
- 56 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 117 mg