
Wersje kompatybilne
Dyniowa kremowa zupa z pastą curry i prażynkami z makaronu ryżowego
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 40 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do głębokiego smażenia (ok. 500 g)
- 800 g dyni Hokkaido pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 400 g mleczka kokosowego
- 300 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 2 łyżki sosu sojowego
- pestki dyni uprzednio uprażone, do dekoracji
- liście kolendry, świeże do dekoracji
- ½ opakowania makaronu ryżowego, suchego Vermicelli (100 g), połamanego na 5-7 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 765.3 kcal / 3201.9 kJ
- Białko
- 12.4 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Węglowodany
- 123 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.5 g
- Sód
- 691 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pikantna zupa z soczewicy i faszerowane ziemniaki
1 Std.
Zupa krem z marchewki i imbiru; Pulpety rybne z warzywnym ryżem i sosem pomidorowym
1 Std. 5 Min
Zupa dyniowo-marchewkowa
50 Min
Zupa Pho z resztek pieczonego drobiu
2 Std. 15 Min
Imbirowy krem z dyni piżmowej
40 Min
Zupa krem z topinamburu
2 Std. 10 Min
Zupa krem z warzyw i pokrzyw z aromatyczną granolą
1 Std. 15 Min
Koreański ramen z tofu
50 Min
Zupa krem z dyni z curry
35 Min
Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)
40 Min
Pikantna zupa dyniowa
25 Min
Krem z dyni piżmowej z mleczkiem kokosowym
30 Min