Dyniowa kremowa zupa z pastą curry i prażynkami z makaronu ryżowego
TM6 TM5

Dyniowa kremowa zupa z pastą curry i prażynkami z makaronu ryżowego

4.7 ( 350 ocen )

Składniki

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 40 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do głębokiego smażenia (ok. 500 g)
  • 800 g dyni Hokkaido pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pestki dyni uprzednio uprażone, do dekoracji
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • ½ opakowania makaronu ryżowego, suchego Vermicelli (100 g), połamanego na 5-7 cm kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
765.3 kcal / 3201.9 kJ
Białko
12.4 g
Tłuszcz
20.2 g
Węglowodany
123 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
14.5 g
Sód
691 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 100 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy