Lasagne bolońska
TM6 TM5

Lasagne bolońska

4.7 (6.1K ocen)

Składniki

  • 100 - 200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki

Sos boloński

  • 200 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli, do smaku
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Sos beszamelowy

  • 500 g mleka
  • 40 g masła, miękkiego
  • 60 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Przygotowanie lasagne

  • 250 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 12 płatów (10 x 20 cm)
  • masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3556.1 kJ / 849.9 kcal
Białko
43.5 g
Węglowodany
51.3 g
Tłuszcz
51.6 g
Tłuszcz nasycony
38.1 g
Błonnik
3.7 g
Sód
1300 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy