
Urządzenia i Akcesoria
Lasagne bolońska
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki100 - 200 g
Sos boloński
-
warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki200 g
-
oliwy z oliwek, extra virgin40 g
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki800 g
-
białego wina, wytrawnego100 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata300 g
-
soli do smaku1 - 1 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ - 1 łyżeczka
Sos beszamelowy
-
mleka500 g
-
masła miękkiego40 g
-
mąki pszennej60 g
-
soli½ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej1 - 2 szczypty
Przygotowanie lasagne
-
makaronu, suchego, typu lasagne około 12 płatów (10 x 20 cm)250 g
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
849.9 kcal /
3556.1 kJ
Białko
43.5 g
Tłuszcz
51.6 g
Węglowodany
51.3 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
38.1 g
Sód
1300 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska