Lasagne bolońska

Lasagne bolońska

4.7 6.4K ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    100 - 200 g
Sos boloński
  • warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
    200 g
  • oliwy z oliwek, extra virgin
    40 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    800 g
  • białego wina, wytrawnego
    100 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    300 g
  • soli do smaku
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
Sos beszamelowy
  • mleka
    500 g
  • masła miękkiego
    40 g
  • mąki pszennej
    60 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 - 2 szczypty
Przygotowanie lasagne
  • makaronu, suchego, typu lasagne około 12 płatów (10 x 20 cm)
    250 g
  • masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 849.9 kcal / 3556.1 kJ
Białko 43.5 g
Tłuszcz 51.6 g
Węglowodany 51.3 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 38.1 g
Sód 1300 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...