Lasagne bolońska
TM5 TM6

Lasagne bolońska

4.8 (629 ocen)

Składniki

  • 100 - 200 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki (3 cm)

Sos boloński

  • 200 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli, do smaku
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Sos beszamelowy

  • 500 g mleka
  • 40 g masła, miękkiego
  • 60 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Przygotowanie lasagne

  • 250 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 12 płatów (10 x 20 cm)
  • masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3378.7 kJ / 807 kcal
Białko
49.5 g
Węglowodany
49.3 g
Tłuszcz
45.8 g
Tłuszcz nasycony
20.8 g
Błonnik
2.7 g
Sód
1355.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie