Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 200 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
- 200 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli, do smaku
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
- 500 g mleka
- 40 g masła, miękkiego
- 60 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
- 250 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 12 płatów (10 x 20 cm)
- masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3556.1 kJ / 849.9 kcal
- Białko
- 43.5 g
- Węglowodany
- 51.3 g
- Tłuszcz
- 51.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 38.1 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 1300 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Burger DELUXE
2óra 15p
Moussaka
1h 55 min
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1óra 35p
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1h 20 min
Burrito z kurczakiem i guacamole
40 Min
Tortille z kurczakiem i guacamole
1 Std.
Makaron po bolońsku
40 Min
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
2h 40 min
Pastisio
1 Std. 10 Min
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
1 Std.
Burgery z chorizo, guacamole i granatem
2h
Lasagne bolońska
1 godz. 45 min