
Wersje kompatybilne
Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baza kremu czekoladowego
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Biszkopt
- 8 jajek
- 240 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 220 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 2 szczypty soli
- 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
Poncz do nasączenia i dodatki
- 200 g espresso, zaparzonego ostudzonego
- 300 g owoców jagodowych, świeżych np. malin, jeżyn, borówek
Krem czekoladowy i złożenie ciasta
- 500 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 50 g cukru pudru
Zielona glazura lustrzana
- 20 g żelatyny w proszku
- 40 g zimnej wody
- 300 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 130 g wody w temp. pokojowej
- 260 g cukru
- 170 g mleka skondensowanego, słodzonego
- 1 - 2 łyżeczki barwnika spożywczego zielonego, w proszku
- posypka cukrowa, kolorowa do dekoracji ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 676.8 kcal / 2833.8 kJ
- Białko
- 11.4 g
- Tłuszcz
- 38.6 g
- Węglowodany
- 71.6 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.4 g
- Sód
- 141.1 mg