Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)
TM6 TM5

Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)

4.6 (69 ocen)

Składniki

Baza kremu czekoladowego

  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 240 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 szczypty soli

Poncz do nasączenia i dodatki

  • 200 g espresso, zaparzonego, ostudzonego
  • 300 g owoców jagodowych, świeżych, np. malin, jeżyn, borówek

Krem czekoladowy i złożenie ciasta

  • 500 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru

Zielona glazura lustrzana

  • 20 g żelatyny w proszku
  • 40 g zimnej wody
  • 300 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 130 g wody, w temp. pokojowej
  • 260 g cukru
  • 170 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 1 - 2 łyżeczki barwnika spożywczego, zielonego, w proszku
  • posypka cukrowa, kolorowa, do dekoracji ciasta

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2833.8 kJ / 676.8 kcal
Białko
11.4 g
Węglowodany
71.6 g
Tłuszcz
38.6 g
Tłuszcz nasycony
24.4 g
Błonnik
1.2 g
Sód
141.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 75 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy