Ciasto Metrowiec
TM6 TM5

Ciasto Metrowiec

4.7 (628 ocen)

Składniki

Budyń do kremu

  • 750 g mleka, w temp. pokojowej
  • 80 g budyniu waniliowego, w proszku, bez cukru
  • 15 g mąki pszennej

Ciasto jasne

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g wody
  • 80 g oleju
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
    lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Ciasto ciemne

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g wody
  • 80 g oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    lub 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 szczypta soli

Krem budyniowy i przełożenie

  • 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g cukru pudru
  • 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka wódki (opcjonalnie)

Polewa

  • 200 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1101.8 kJ / 263.3 kcal
Białko
4.1 g
Węglowodany
24.4 g
Tłuszcz
17.2 g
Tłuszcz nasycony
8.1 g
Błonnik
1.4 g
Sód
69 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy