Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
1000 - 1200
g krojonych pomidorów, z puszki (patrz wskazówka)
lub 1000 - 1200 g pomidorów, pokrojonych na kawałki - 200 - 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
3
gałązki bazylii, świeżej, tylko liście
lub 1 - 1 ½ łyżeczki bazylii, suszonej -
50
g oliwy z oliwek
lub 50 g oleju - 1 łyżeczka cukru
- 1 - 2 łyżeczki soli
- ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 - 100 g koncentratu pomidorowego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1313.3 kJ / 313.7 kcal
- Białko
- 7.3 g
- Węglowodany
- 35.7 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 10.3 g
- Sód
- 761.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem
30 Min
Śródziemnomorski sos warzywny
45 Min
Wegańskie leczo z ryżem
45 Min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 Std.
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 Min
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1 Std. 40 Min
Pisto - hiszpański gulasz warzywny
50 Min
"Serowa" wegańska zupa z brokułów
1 Std.
Sos słodko-kwaśny z papryką
50 Min
Wegański sos boloński
40 Min
Sos warzywny (ortolana)
1h 5 min
Wegańskie leczo z kurkami
40 Min