Wegański sos pomidorowo-marchewkowy
TM6 TM5

Wegański sos pomidorowo-marchewkowy

4.4 (9 ocen)

Składniki

  • 1000 - 1200 g krojonych pomidorów, z puszki (patrz wskazówka)
    lub 1000 - 1200 g pomidorów, pokrojonych na kawałki
  • 200 - 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście
    lub 1 - 1 ½ łyżeczki bazylii, suszonej
  • 50 g oliwy z oliwek
    lub 50 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 - 100 g koncentratu pomidorowego

Wartości odżywcze
na 1 słoik
Kalorie
1313.3 kJ / 313.7 kcal
Białko
7.3 g
Węglowodany
35.7 g
Tłuszcz
18.3 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
10.3 g
Sód
761.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 74 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy