Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
1000 - 1200
g krojonych pomidorów, z puszki (patrz wskazówka)
lub 1000 - 1200 g pomidorów, pokrojonych na kawałki - 200 - 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
3
gałązki bazylii, świeżej, tylko liście
lub 1 - 1 ½ łyżeczki bazylii, suszonej -
50
g oliwy z oliwek
lub 50 g oleju - 1 łyżeczka cukru
- 1 - 2 łyżeczki soli
- ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 - 100 g koncentratu pomidorowego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1313.3 kJ / 313.7 kcal
- Białko
- 7.3 g
- Węglowodany
- 35.7 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 10.3 g
- Sód
- 761.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 Std.
Pikantny sos pomidorowy
30 min
Sos paprykowy à la Ajvar
55 min
Tomate frito – hiszpański sos pomidorowy
10 min
Sos pomidorowy marinara
1h 15 min
Pasta ajvar z papryki i bakłażana
1 Std. 5 Min
Gotowanie na parze pora (450-800 g)
30 min
Śródziemnomorski sos warzywny
45 min
Ketchup curry
30 min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 godz.
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 Std. 10 Min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min