Zupa dyniowo-paprykowa; Warzywa z pary; Kurczak w kremowym sosie pomidorowym

Zupa dyniowo-paprykowa; Warzywa z pary; Kurczak w kremowym sosie pomidorowym

4.4 69 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Zupa dyniowo-paprykowa; Warzywa z pary
  • 200 - 250 g czerwonej papryki (1 duża szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
    30 g oleju
  • 700 g dyni bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 - 500 g ziemniaków pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
  • 300 g marchewki pokrojonej na 1 cm plastry
  • sól do oprószenia warzyw
  • 200 g różyczek brokułu
  • 200 g cukinii pokrojonej w 1 cm półplastry
    250 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
  • 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych (np. zioła prowansalskie, tymianek, majeranek, oregano)
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym
  • 750 - 800 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (np. ziół prowansalskich, tymianku, majeranku, oregano)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • zioła, świeże do udekorowania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 550 kcal / 2301 kJ
Białko 39 g
Tłuszcz 27 g
Węglowodany 45 g
Błonnik 11.5 g
Tłuszcz nasycony 14 g
Sód 955 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...