Pizza turecka
TM6 TM5

Pizza turecka

4.8 (57 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 750 (patrz wskazówka)
  • 250 g ciepłej wody
  • 30 g oleju słonecznikowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ - 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

Nadzienie

  • 250 g jagnięciny lub wołowiny, bez białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
  • ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ½ - 1 łyżeczka ziela angielskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 - 75 g koncentratu pomidorowego
  • mąka pszenna chlebowa, typu 750, ilość do oprószenia blatu
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1820 kJ / 434 kcal
Białko
18.2 g
Węglowodany
63.1 g
Tłuszcz
14.5 g
Błonnik
5.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 74 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy