Sycylijskie arancini
TM5 TM6

Sycylijskie arancini

4.4 (57 ocen)

Składniki

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 10 g liści bazylii, świeżych
  • 80 - 100 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • 20 g masła
  • 200 g ryżu do risotto
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g szynki, pokrojonej na paski grubości 5 mm
  • 50 g zielonego groszku, konserwowego
    lub 50 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • mąka pszenna, ilość do panierowana
  • 2 jajka, roztrzepane, do panierowania
  • bułka tarta, do panierowania
  • olej rzepakowy, ilość do głębokiego smażenia

Wartości odżywcze
na 8 sztuk
Kalorie
10050 kJ / 2400.4 kcal
Białko
88 g
Węglowodany
217.2 g
Tłuszcz
130 g
Błonnik
11 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy