Urządzenia i Akcesoria
Puszyste ciasto pomarańczowe
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
8 porcji
Składniki
Ciasto pomarańczowe
-
1 pomarańcza (ok. 200 g), ekologiczna
-
4 jajka
-
40 g cukru
-
¼ łyżeczki soli
-
30 g mąki pszennej
-
20 g skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
25 g oleju
Krem pomarańczowy (orange curd)
-
1 jajko
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g cukru
Serwowanie
-
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
186.5 kcal /
780.4 kJ
Białko
4.3 g
Tłuszcz
10.9 g
Węglowodany
18.3 g
Błonnik
0.6 g
Tłuszcz nasycony
4.5 g
Sód
161.3 mg