
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 75 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zimnej wody
- 1 szczypta soli
Karmel
- 150 g cukru
- 70 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 6 - 8 jabłek np. Golden Delicious, Reneta, Braeburn lub Boskoop
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu do Mycia Wstępnego
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 364 kcal / 1522 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Węglowodany
- 48 g
- Błonnik
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Sód
- 28 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Knedle twarogowe z morelami
35 min
Brioszka „korona” z likierem
5 godz.
Portugalskie babeczki z kremem
1 godz. 10 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
4 godz. 40 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4 godz. 40 min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1 godz. 30 min
Kruche ciasto z wiśniami
1 godz. 20 min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 min
Galette z borówkami
1 godz. 25 min
Paj (pie) z jeżynami
1 godz. 35 min
Tarta cytrynowa z bezą
2 godz. 30 min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 godz. 30 min