Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 75 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zimnej wody
- 1 szczypta soli
Karmel
- 150 g cukru
- 70 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 6 - 8 jabłek, np. Golden Delicious, Reneta, Braeburn lub Boskoop
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu, do Mycia Wstępnego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1522 kJ / 364 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 28 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierniczki Lebkuchen
4h
Rösti (TM6)
40min
Sałatka ziemniaczana z ziołowym sosem winegret (TM6)
45min
Szybki ryż à la paella, sałatka pipirrana; Mus z białej czekolady i sos owocowy
1h
Kruche ciasteczka cytrynowo-pistacjowe
1j 55 menit
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3h
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
4 Std. 40 Min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1h 20 min
Gratin z ziemniaków (TM6)
50min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4 Std. 40 Min
Paj (pie) z jeżynami
1h 35 min
Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)
1h 10min