
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g grasicy cielęcej
- 250 g octu
- 750 g zimnej wody plus dodatkowa ilość do schłodzenia grasicy
- 600 g wody
- kostki lodu do schłodzenia grasicy
- 300 g cebuli dymki ze szczypiorem, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 - 2 szczypty soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g białego wina
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- papryka słodka, mielona do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 545 kcal / 2280 kJ
- Białko
- 25 g
- Tłuszcz
- 45 g
- Węglowodany
- 10 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Masło czosnkowe z serkiem
10 min
Tort z bitą śmietaną, truskawkami i malinami
2 godz. 40 min
Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
3 godz.
Ciasto z kruszonką
3 godz. 20 min
Pierożki na parze z wieprzowiną
1 godz.
Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku
1 godz. 40 min
Masło ziołowe
15 min
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
2 godz. 20 min
Pizza z klopsikami w pikantnym sosie
3 godz. 50 min
Gotowany kurczak i bulion
25 min
Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min
Lane kluski
25 min