Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g grasicy cielęcej
- 250 g octu
- 750 g zimnej wody, plus dodatkowa ilość do schłodzenia grasicy
- 600 g wody
- kostki lodu, do schłodzenia grasicy
- 300 g cebuli dymki, ze szczypiorem, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 - 2 szczypty soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g białego wina
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- papryka słodka, mielona, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2280 kJ / 545 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 45 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Warzywa gotowane na parze z parmezanowym zabajone
50 min
Sok z marchewki (od 6. miesiąca życia)
10 Min
Marynata do ryb na bazie jałowca i ziaren fenkułu z dodatkiem ginu
10 Min
Jabłka gotowane na parze z waniliowym sosem zabajone
20min
Sok z owoców jagodowych (od 6. miesiąca życia)
10 Min
Chutney truskawkowo-jabłkowy z zielonym pieprzem
1h
Gotowanie na parze śliwek (500-800 g)
25 Min
Gotowanie na parze młodych marchewek (650-1200 g)
35 min
Gotowanie na parze papryki (100-300 g)
15 min
Sałatka warzywna z kurczakiem i miętowym winegretem
1h
Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem
50 min
Sałatka z gotowanych ziemniaków z miętowo-cytrynowym sosem
15 min