Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g grasicy cielęcej
- 250 g octu
- 750 g zimnej wody, plus dodatkowa ilość do schłodzenia grasicy
- 600 g wody
- kostki lodu, do schłodzenia grasicy
- 300 g cebuli dymki, ze szczypiorem, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 - 2 szczypty soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g białego wina
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- papryka słodka, mielona, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2280 kJ / 545 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 45 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy
3 Std.
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2h
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
2u. 45min
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1h 30min
Sok z jabłek, malin i cytrusów
10min
Pizza z klopsikami w pikantnym sosie
3 godz. 50 min
Sorbet jagodowy z miętą
30 min
Aioli
5min
Siekanie cebuli
5min
Pizza pepperoni z pieczarkami
2 Std. 10 Min
Pizza z kurczakiem tandoori
1h 45 min
Pizza 4 sery
2j 15 menit