
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos czosnkowy
- 2 ząbki czosnku
-
200
g śmietany, 18% tłuszczu
lub 200 g śmietany, 12% tłuszczu - 100 g majonezu
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
Ciasto
- 270 g mleka w temp. pokojowej
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy ilość do natłuszczenia miski
Farsz
- 300 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 400 g wody
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 200 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania knysz
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 177.9 kcal / 744.7 kJ
- Białko
- 4.4 g
- Tłuszcz
- 9.1 g
- Węglowodany
- 20.8 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Sód
- 177.3 mg