Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- olej rzepakowy, ilość do natłuszczenia formy
- 115 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 120 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 377.2 kJ / 90.1 kcal
- Białko
- 1.3 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Błonnik
- 0.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Herbatniki
2h 15 min
Plaster miodu
1 godz. 30 min
Ciasteczka maślane
40min
Ciasto kruche słodkie
2 godz.
Brioszka z kulką
1h 40 min
Tort waniliowo-migdałowy
3h
Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)
2 godz.
Angielskie scones
50min
Rogaliki orzechowo-waniliowe
1h 40 min
Ciastka z kremem orzechowym
1h 20min
Chałka
2h 20 min
Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi (bezglutenowe)
1h 20min