Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 50 g mleka
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 40 g cukru trzcinowego, plus dodatkowa ilość do posypania rogalików
- 2 żółtka
- 1 białko
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 350 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 70 g miodu
- 35 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 białko
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1298 kJ / 310 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 43.1 g
- Tłuszcz
- 14.1 g
- Błonnik
- 2.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Ciasteczka z wiśniami
1 Std. 30 Min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Rogale śniadaniowe
2h 10min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2h
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1 Std. 15 Min
Drożdżówki-serca z dżemem
2h 10min
Drożdżówki z serem
1 Std.
Bajgle z makiem
1 Std. 25 Min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Rogaliki z marmoladą
50min