
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 100 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 50 g mleka
-
25
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 40 g cukru trzcinowego plus dodatkowa ilość do posypania rogalików
- 2 żółtka
- 1 białko
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 350 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 70 g miodu
- 35 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 białko
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 283.5 kcal / 1186.2 kJ
- Białko
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 12.4 g
- Węglowodany
- 39 g
- Błonnik
- 2.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Drożdżówki-serca z dżemem
2 godz. 10 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Rogaliki z marmoladą
50 min
Mleczne bułeczki z żurawiną
3 godz. 5 min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 godz.
Rogale śniadaniowe
2 godz. 10 min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2 godz. 40 min
Bułki łobuza i spółki
1 godz. 55 min
Bułki maślane
1 godz. 25 min