Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mleka
- 70 g cukru
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- olej, do natłuszczenia miski
- 500 g dżemu truskawkowego, gęstego
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania drożdżówek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1456.7 kJ / 348.2 kcal
- Białko
- 6.5 g
- Węglowodany
- 65.3 g
- Tłuszcz
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 49.8 mg
Alternatywne przepisy
Drożdżowa choinka z białym makiem
1h 50min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 Min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 Std.
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5min
Drożdżówki z serem
1h
Bajgle z makiem
1 Std. 25 Min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1h 15min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2h 40min
Rogaliki na piątkę
2hod. 20min
Rogaliki z marmoladą
50 Min