Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pâté
- 1 eschalot, cut into halves
- 1 shortcut bacon rasher (approx. 40 g), rind removed and cut into pieces
- 50 g butter, cut into cubes
- ½ tsp dried thyme
- ¼ tsp ground allspice
- 40 g Port
- 100 g chicken livers, washed and patted dry
- ¼ tsp sea salt
- ¼ tsp ground white pepper
- 40 g double cream
- 1 pinch ground ginger
White balsamic reduction
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 500 g white balsamic vinegar
- 50 g dry sherry
- 80 g raw sugar
- 2 dried bay leaves
- 8 white peppercorns (see Tips)
- 6 sprigs fresh thyme, leaves only
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into halves
Jelly topping
- 1 gelatine leaf (titanium strength)
- 80 g Port
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1945.5 kJ / 463.2 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 11.8 g
- Tłuszcz
- 33.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 630.7 mg
Alternatywne przepisy
Chicken liver pâté
2 Std. 20 Min
Champagne poached chicken terrine
1 Std. 30 Min
Sous vide chicken liver pâté (TM6)
2 Std. 20 Min
Smoked trout pâté
3h 15min
Pork and chicken terrine
3 Std. 20 Min
Mixed mushroom pâté
1 Std. 25 Min
Parsnip and bean mash
25 Min
Peppercorn sauce
20 Min
Crispy bread with tapenade
45min
Walnut and blue cheese shortbread
1 Std. 20 Min
Creamed spinach
15 Min
French chicken liver pâté (L'Atelier Gourmet Food)
4h 15min