Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pâté
- 1 eschalot, cut into halves
- 1 shortcut bacon rasher (approx. 40 g), rind removed and cut into pieces
- 50 g butter, cut into cubes
- ½ tsp dried thyme
- ¼ tsp ground allspice
- 40 g Port
- 100 g chicken livers, washed and patted dry
- ¼ tsp sea salt
- ¼ tsp ground white pepper
- 40 g double cream
- 1 pinch ground ginger
White balsamic reduction
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 500 g white balsamic vinegar
- 50 g dry sherry
- 80 g raw sugar
- 2 dried bay leaves
- 8 white peppercorns (see Tips)
- 6 sprigs fresh thyme, leaves only
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into halves
Jelly topping
- 1 gelatine leaf (titanium strength)
- 80 g Port
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1945.5 kJ / 463.2 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 11.8 g
- Tłuszcz
- 33.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 630.7 mg
Alternatywne przepisy
Hollandaise sauce
15min
Hearty seafood chowder
45min
Chicken liver pâté
2h 20min
Fish stock
35min
Prawn and trout terrine with horseradish cream
3h 25min
French chicken liver pâté (L'Atelier Gourmet Food)
4 godz. 15 min
Chilli mussels with thyme and tomatoes
40min
Brandy Chicken Liver Pâté
3h 25min
Champagne poached chicken terrine
1h 30min
Chicken Liver Pate
25min
Smoked trout pâté
3 godz. 15 min
Mushroom sauce
20min