Chicken and port pâté

Chicken and port pâté

4.8 12 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
2 portions

Składniki

Pâté
  • eschalot cut into halves
    1
  • shortcut bacon rasher (approx. 40 g), rind removed and cut into pieces
    1
  • butter cut into cubes
    50 g
  • dried thyme
    ½ tsp
  • ground allspice
    ¼ tsp
  • Port
    40 g
  • chicken livers washed and patted dry
    100 g
  • sea salt
    ¼ tsp
  • ground white pepper
    ¼ tsp
  • double cream
    40 g
  • ground ginger
    1 pinch
White balsamic reduction
  • lemon zest only, no white pith
    1
  • white balsamic vinegar
    500 g
  • dry sherry
    50 g
  • raw sugar
    80 g
  • dried bay leaves
    2
  • white peppercorns (see Tips)
    8
  • fresh thyme leaves only
    6 sprigs
  • spring onion/shallot trimmed and cut into halves
    1
Jelly topping
  • gelatine leaf (titanium strength)
    1
  • Port
    80 g

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 463.2 kcal / 1945.5 kJ
Białko 14.5 g
Tłuszcz 33.9 g
Węglowodany 11.8 g
Błonnik 0.7 g
Tłuszcz nasycony 20.9 g
Sód 630.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...