Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 360 g mąki pszennej
-
2 ¼
łyżeczki suchych drożdży
lub 25 g świeżych drożdży, pokruszonych - 230 g wody
- 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 25 g cukru
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie i smażenie
- 10 g ziaren sezamu, białego
- 40 g orzeszków ziemnych, niesolonych
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 60 g miodu, płynnego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1280 kJ / 304 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 49 g
- Tłuszcz
- 8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Małpi chlebek
3 godz.
Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem
1 godz. 5 min
Bułeczki z batatów
3 godz. 20 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Staropolskie naleśniki drożdżowe
1 Std.
Drożdżówki Gibassier
2 Std. 10 Min
Roladki naleśnikowe z ricottą i pomarańczą
55 min
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2 Std. 45 Min
Tureckie börki z ziemniakami
1h 15min
Bułki z mlekiem skondensowanym
1h 15min
Knedle twarogowe z sosem morelowym
45 min
Wytrawne bułeczki-kwiatki
2 Std. 10 Min