
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 360 g mąki pszennej
-
2 ¼
łyżeczki suchych drożdży
lub 25 g świeżych drożdży, pokruszonych - 230 g wody
- 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 25 g cukru
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie i smażenie
- 10 g ziaren sezamu, białego
- 40 g orzeszków ziemnych, niesolonych
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 60 g miodu, płynnego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1280 kJ / 304 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 49 g
- Tłuszcz
- 8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułeczki z batatów
3 Std. 20 Min
Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)
1 Std. 10 Min
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
2 Std. 30 Min
Placki gozleme ze szpinakiem
1h 15min
Drożdżowe kluski z gotowanym mięsem
1 Std. 30 Min
Precle nadziewane serem, salami i jalapeño
2h 15 min
Bułki z mlekiem skondensowanym
1h 15min
Kakaowe bułeczki gotowane na parze (Mantou)
3h
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2h 50min
Kopytka marchewkowe z masłem cynamonowym
40 Min
Empanadas z kurczakiem i jajkiem
2 Std. 30 Min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2h