![Root Veggie Gratin with Blue Cheese Root Veggie Gratin with Blue Cheese](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/f2c96dbd-af81-40c6-b109-b68f3a270dec/Derivates/7ce164ff-d53e-4de8-8d0b-4df133835e2d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 garlic cloves
- 80 g shallot, halved
- 20 g olive oil
- 250 g water
-
1
Tbsp vegetable stock paste, homemade
lub ½ vegetable stock cube (for 0.5 l), crumbled - 150 g blue cheese, (eg. Gorgonzole, Roquefort), cut in pieces
- 30 g plain flour
- 50 g unsalted butter, cut in pieces
- 80 g double cream
- 1 tsp ground white pepper
- 2 pinches ground nutmeg
- 400 g waxy potatoes, peeled, thinly sliced (approx. 2-3 mm)
- 400 g parsnips, peeled, thinly sliced (approx. 2-3 mm)
- 400 g sweet potatoes, peeled, thinly sliced (approx. 2-3 mm)
- 50 g walnut halves
- 2 Tbsp honey
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3305.3 kJ / 790 kcal
- Białko
- 17.8 g
- Węglowodany
- 90.5 g
- Tłuszcz
- 42.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 19.8 g
- Błonnik
- 14.3 g
- Sód
- 0.6 mg
Alternatywne przepisy
Mediterranean Courgette Fritters and Salsa
30min
Honey Parmesan Parsnips
50 分钟
Lemon, Mascarpone and Artichoke Tagliatelle
30min
Baked Spinach and Feta Mushrooms
35 Min
Mexican Quinoa Stuffed Aubergine
1 Std.
Lentils and Roasted Roots with Salsa Verde
1 Std. 30 Min
Roasted Cauliflower and Hazelnut Orecchiette - Orecchiette con cavolfiore arrosto e nocciola
40 Min
Butternut Squash, Sage and Hazelnut Tart
1 Std. 10 Min
Fontina and Walnut Risotto - Risotto con Fontina e noci
25min
Goat's Cheese Pie
1 Std. 10 Min
Mushroom Parmentier
1 Std. 10 Min
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1 Std.