Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 garlic cloves
- 80 g shallot, halved
- 20 g olive oil
- 250 g water
-
1
Tbsp vegetable stock paste, homemade
lub ½ vegetable stock cube (for 0.5 l), crumbled - 150 g blue cheese, (eg. Gorgonzole, Roquefort), cut in pieces
- 30 g plain flour
- 50 g unsalted butter, cut in pieces
- 80 g double cream
- 1 tsp ground white pepper
- 2 pinches ground nutmeg
- 400 g waxy potatoes, peeled, thinly sliced (approx. 2-3 mm)
- 400 g parsnips, peeled, thinly sliced (approx. 2-3 mm)
- 400 g sweet potatoes, peeled, thinly sliced (approx. 2-3 mm)
- 50 g walnut halves
- 2 Tbsp honey
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3305.3 kJ / 790 kcal
- Białko
- 17.8 g
- Węglowodany
- 90.5 g
- Tłuszcz
- 42.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 19.8 g
- Błonnik
- 14.3 g
- Sód
- 0.6 mg
Alternatywne przepisy
Polenta with Ratatouille
1h 20min
Asparagus and Hazelnut Tart with Polenta Crust
1 Std. 35 Min
Stuffed Courgettes - Zucchine farcite
1h
One-pot Moussaka
30 min.
Leek and Fennel Goat's Cheese Tarts (TM5)
45 Min
Aubergine in Coconut and Peanut Sauce with Basmati Rice
30 min.
Stuffed Portobello Mushrooms
45 Min
Courgette and Potato Parmigiana (TM5)
1h 15 min.
Kale, Potato, Celeriac and Stilton Pie
2 Std.
Smoked Salmon and Leek Quiche
1h 20min
Butternut Squash, Sage and Hazelnut Tart
1 Std. 10 Min
Leek and Lancashire Cheese Quiche
2h 15min