
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 215 g mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
- 100 g cukru
- 450 g mąki pszennej typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki soli
- 7 jajek rozm. M, w tym 6 jajek zafarbowanych (patrz wskazówka)
- 1 żółtko do posmarowania chlebków
- cukier perlisty do posypania chlebków (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 503 kcal / 2104 kJ
- Białko
- 20.4 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Węglowodany
- 69.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czekoladowa gąsienica
3 godz. 15 min
Ciastka „kwiatki” na patyku
2 godz. 5 min
Chlebek-choinka do odrywania
2 godz. 10 min
Hot dogi pieski
40 min
Brioszki prosiaczki
2 godz.
Ciasteczka twarogowe zajączki
1 godz. 10 min
Baranek wielkanocny
1 godz. 30 min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 godz. 10 min
Chleb-pająk
2 godz. 55 min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1 godz. 50 min
Tort z niespodzianką
12 godz.
Bułeczki jeżyki
2 godz. 30 min