
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g cukru
-
100
g espresso, zaparzonego, ostudzonego
lub 100 g kawy, zaparzonej, mocnej, ostudzonej - 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 30 g masła, zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 6711 kJ / 1603 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 254 g
- Tłuszcz
- 64 g
- Tłuszcz nasycony
- 39 g
- Błonnik
- 0 g
- Sód
- 61 mg
Alternatywne przepisy
Ganache pistacjowy
5 Std. 30 Min
Pikantne karmelizowane orzechy z rozmarynem
45 min
Pistacjowe chantilly
4h 40min
Orzechy laskowe w karmelu
1h 30min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20 Min
Lody z solonym karmelem
14 Std.
Krem angielski (Crème anglaise)
2u. 25min
Krem karmelowy (dulce de leche)
1 Std. 15 Min
Waniliowe półkule w czekoladzie z sosem karmelowym
6 Std. 45 Min
Sos karmelowy
1h 30min
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 Std. 10 Min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min