Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ozdoby z piernika
- 180 g cukru (patrz wskazówka)
- 80 g margaryny, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 330 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
Lukier
- 200 g cukru
- 1 białko (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 280 kJ / 66.9 kcal
- Białko
- 0.9 g
- Węglowodany
- 12.8 g
- Tłuszcz
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 19.2 mg
Alternatywne przepisy
Czekoladki adwentowe
2h 15min
Żelki owocowe
25h 10min
Pierniczki
1 Std. 30 Min
Deska ubijanego sera camembert lub brie
45 Min
Laski św. Mikołaja
3 Std. 20 Min
Tortille z warzywami (TM6)
20 min
Małe domki z piernika na kubek
5 Std. 30 Min
Tarta z różami z jabłek (TM5)
2h 50min
Żurawinowe martini (Crantini)
10 min
Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy
1 godz. 40 min
Świąteczne choinki brownie
2h 50min
Czarno-białe ciasteczka
2h