Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 90 g maku
- 30 g migdałów, ze skórką
Spód i kruszonka
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 370 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 4 jabłka (ok. 600 g), obrane, przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Masa serowa
- 2 jajka
- 100 - 120 g cukru
- 500 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2138 kJ / 511 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 53 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Błonnik
- 2.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Babka limonkowa z twarogiem
1h 30min
Ciasto makowe
1 Std.
Ciasto z jabłkami
1h 20min
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1h 30min
Ciasto makowe z jabłkami
3 Std. 5 Min
Ciasto marchewkowo-bananowe
2 Std. 30 Min
Odwrócone ciasto z ananasem i kandyzowanymi wiśniami
1 Std. 25 Min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1h 15min
Ciasto pleśniak
3 Std. 15 Min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8h
Sernik gotowany
7h 40min
Sero-makowiec
9h 40min