
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 5 jajek
- 125 g wody, gorącej
- 2 ½ łyżeczki żelatyny w proszku (12,5 g)
- 100 g cukru pudru
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- bita śmietana, do dekoracji
- wiórki czekoladowe, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1193.1 kJ / 285.2 kcal
- Białko
- 9.4 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 84.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Brazylijskie banoffee
1h 25min
Lodowy deser z brzoskwiniami i kremem z mascarpone
2 godz. 35 min
Mus z białej czekolady
1 Std.
Crème brûlée
2h 30min
Deser z płynną białą czekoladą
3hod.
Crémeux czekoladowe
3h 15min
Deser kremowy z amaretti i grappą
35min
Fondue sernikowo-czekoladowe z herbatnikami
25min
Jagodowe frappuccino
3h 25min
Pływające wyspy
45 Min
Krem pistacjowy
20min
Krem z białej czekolady i wody różanej
8h 15 min