Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 5 jajek
- 125 g wody, gorącej
- 2 ½ łyżeczki żelatyny w proszku (12,5 g)
- 100 g cukru pudru
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- bita śmietana, do dekoracji
- wiórki czekoladowe, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1193.1 kJ / 285.2 kcal
- Białko
- 9.4 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 84.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Deser z płynną białą czekoladą
3h
Budyń z quinoa, sos malinowy
2 godz.
Suflety orzechowe
1h 30 min
Moczka
45min
Pływające wyspy
45min
"Flan" na zimno z bananami i ciastkami korzennymi
4 godz. 30 min
Crémeux czekoladowe
3 Std. 15 Min
Deser kremowy z amaretti i grappą
35min
Mini desery cytrynowe z bezą szwajcarską
2 godz.
Panna cotta z orzechów nerkowca z sosem malinowym
2h 30 min
Bailey's panna cotta
1h 30 min
Lodowy deser z brzoskwiniami i kremem z mascarpone
2h 35 min