Empanadas z kurczakiem i jajkiem

Empanadas z kurczakiem i jajkiem

4.6 172 oceny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
20 sztuk

Składniki

Nadzienie
  • cebuli przekrojonej na pół
    250 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    5 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • soli
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • czerwonej papryki (1 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    180 - 200 g
  • zielonych oliwek, bez pestek
    60 g
  • papryki wędzonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
  • koncentratu pomidorowego
    20 g
  • fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
    400 g
  • wody
    400 g
  • jajek
    5
Ciasto
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    400 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • masła pokrojonego na kawałki
    120 g
  • jajko
    1
  • wody
    100 g
  • octu (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania empanadas
    1

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 188.3 kcal / 788.4 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 9.2 g
Węglowodany 17.9 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 4.3 g
Sód 330.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...