
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie
- 250 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 180 - 200 g czerwonej papryki (1 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g zielonych oliwek, bez pestek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- ½ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
- 400 g wody
- 5 jajek
Ciasto
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka soli
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 100 g wody
- 1 łyżeczka octu (opcjonalnie)
- 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania empanadas
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 188.3 kcal / 788.4 kJ
- Białko
- 9 g
- Tłuszcz
- 9.2 g
- Węglowodany
- 17.9 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Sód
- 330.6 mg