Empanadas z kurczakiem i jajkiem

Empanadas z kurczakiem i jajkiem

4.6 185 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
20 sztuk

Składniki

Nadzienie
  • 250 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 180 - 200 g czerwonej papryki (1 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 60 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • ½ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 400 g wody
  • 5 jajek
Ciasto
  • 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka octu (opcjonalnie)
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania empanadas

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 330.6 mg
Białko 9 g
Kalorie 788.4 kJ / 188.3 kcal
Tłuszcz 9.2 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 4.3 g
Węglowodany 17.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...