Focaccia ziemniaczana z szynką i serem

Focaccia ziemniaczana z szynką i serem

4.5 599 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • 100 - 150 g ziemniaków, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki
  • 270 g wody
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 pomidor, dojrzały (ok. 200 g)
Formowanie
  • 200 g sera mozzarella twardego, pokrojonego w plastry
    200 g sera żółtego, w plastrach, np. gouda, edam
  • 100 g szynki gotowanej w plastrach
  • 2 filety z anchois, w oleju (opcjonalnie) odsączone, pokrojone na kawałki
  • 2 szczypty oregano, suszonego
Pieczenie
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g wody
  • ½ łyżeczki soli

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 573.5 kcal / 2399.4 kJ
Białko 22.6 g
Tłuszcz 15.9 g
Węglowodany 83.7 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 5.8 g
Sód 1578 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...