Focaccia ziemniaczana z szynką i serem

Focaccia ziemniaczana z szynką i serem

4.5 594 oceny
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
6 porcji

Składniki

Ciasto
  • ziemniaków, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki
    100 - 150 g
  • wody
    270 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    15 g
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • cukru
    1 łyżeczka
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    600 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    20 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • pomidor, dojrzały (ok. 200 g)
    1
Formowanie
  • sera mozzarella twardego, pokrojonego w plastry
    200 g
    200 g sera żółtego, w plastrach, np. gouda, edam
  • szynki gotowanej w plastrach
    100 g
  • filety z anchois, w oleju (opcjonalnie) odsączone, pokrojone na kawałki
    2
  • oregano, suszonego
    2 szczypty
Pieczenie
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • wody
    20 g
  • soli
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 573.5 kcal / 2399.4 kJ
Białko 22.6 g
Tłuszcz 15.9 g
Węglowodany 83.7 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 5.8 g
Sód 1578 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...