
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g wody letniej
-
20
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 470 g mąki pszennej chlebowej typu 650-850, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 300 - 350 g warzyw, mieszanych pokrojonych w 5 mm plastry lub w paski, np. cebuli, różnokolorowych papryk, bez gniazd nasiennych, cukinii, pieczarek, oliwek
- 300 g mozzarelli, tartej
- 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
- oregano, suszone do oprószenia
- bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 207.4 kcal / 867.6 kJ
- Białko
- 9 g
- Tłuszcz
- 7.2 g
- Węglowodany
- 26.6 g
- Błonnik
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Sód
- 338 mg