Odjazdowe pizzerki
TM6 TM5

Odjazdowe pizzerki

4.8 ( 820 ocen )

Składniki

  • 220 g wody letniej
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 470 g mąki pszennej chlebowej typu 650-850, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 300 - 350 g warzyw, mieszanych pokrojonych w 5 mm plastry lub w paski, np. cebuli, różnokolorowych papryk, bez gniazd nasiennych, cukinii, pieczarek, oliwek
  • 300 g mozzarelli, tartej
  • 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • oregano, suszone do oprószenia
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
207.4 kcal / 867.6 kJ
Białko
9 g
Tłuszcz
7.2 g
Węglowodany
26.6 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
3.3 g
Sód
338 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy