Pomidorowy chlebek do odrywania

Pomidorowy chlebek do odrywania

4.8 2.5K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
20 kawałków

Składniki

  • 15 g liści bazylii, świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować)
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 ¾ - 3 łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 330 g wody letniej
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
    3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 167.3 kcal / 700.2 kJ
Białko 3.7 g
Tłuszcz 6.9 g
Węglowodany 24.2 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 2.6 g
Sód 255.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...