Pomidorowy chlebek do odrywania

Pomidorowy chlebek do odrywania

4.8 2.5K oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
20 kawałków

Składniki

  • liści bazylii, świeżych
    15 g
  • ząbki czosnku
    2
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować)
    80 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
    80 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • soli
    2 ¾ - 3 łyżeczki
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    400 g
  • mąki pszennej razowej
    200 g
  • wody letniej
    330 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    30 g
    3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • cukru
    1 łyżeczka
  • oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów
    50 g

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 167.3 kcal / 700.2 kJ
Białko 3.7 g
Tłuszcz 6.9 g
Węglowodany 24.2 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 2.6 g
Sód 255.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...