Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g liści bazylii, świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 80 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych (olej zachować)
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 ¾ - 3 łyżeczki soli
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 200 g mąki pszennej razowej
- 330 g wody, letniej
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 50 g oleju, pozostałego po odsączeniu pomidorów
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 700.2 kJ / 167.3 kcal
- Białko
- 3.7 g
- Węglowodany
- 24.2 g
- Tłuszcz
- 6.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.6 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 255.4 mg
Alternatywne przepisy
Cebulowe bułki z oregano
1h
Chlebek hot dog do odrywania
1h 30min
Chlebek do odrywania z serem
1h 50 min.
Małpi chlebek à la pizza
1h 50 min.
Paluchy z boczkiem i cebulą
1h 20min
Minicalzone
2u. 5min
Chlebek-choinka do odrywania
2h 10min
Pizza „słońce”
1h 45min
Odrywany chlebek z nadzieniem słonecznikowo-ziołowym i czosnkiem
2h
Chleb z ziołami
1 Std. 10 Min
Imprezowy pierścień z szynką i serem
2h
Rozeta pizzowa do odrywania
1h 45min