
Urządzenia i Akcesoria
Pomidorowy chlebek do odrywania
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
20 kawałków
Składniki
-
15 g liści bazylii, świeżych
-
2 ząbki czosnku
-
80 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować)
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2 ¾ - 3 łyżeczki soli
-
400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
200 g mąki pszennej razowej
-
330 g wody letniej
-
30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 łyżeczka cukru
-
50 g oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
167.3 kcal /
700.2 kJ
Białko
3.7 g
Tłuszcz
6.9 g
Węglowodany
24.2 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Sód
255.4 mg