
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g liści bazylii, świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 80 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować)
- 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 ¾ - 3 łyżeczki soli
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 200 g mąki pszennej razowej
- 330 g wody letniej
-
30
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 50 g oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 167.3 kcal / 700.2 kJ
- Białko
- 3.7 g
- Tłuszcz
- 6.9 g
- Węglowodany
- 24.2 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.6 g
- Sód
- 255.4 mg