Pomidorowy chlebek do odrywania
TM5 TM6

Pomidorowy chlebek do odrywania

4.8 (188 ocen)

Składniki

  • 15 g liści bazylii, świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych (olej zachować)
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 ¾ - 3 łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 330 g wody, letniej
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g oleju, pozostałego po odsączeniu pomidorów

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
700.2 kJ / 167.3 kcal
Białko
3.7 g
Węglowodany
24.2 g
Tłuszcz
6.9 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Błonnik
1.8 g
Sód
255.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie