
Urządzenia i Akcesoria
Pomidorowy chlebek do odrywania
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
20 kawałków
Składniki
-
liści bazylii, świeżych15 g
-
ząbki czosnku2
-
suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować)80 g
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy80 g
-
pieprzu czarnego, mielonego1 - 2 szczypty
-
soli2 ¾ - 3 łyżeczki
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu400 g
-
mąki pszennej razowej200 g
-
wody letniej330 g
-
drożdży świeżych pokruszonych30 g
-
cukru1 łyżeczka
-
oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów50 g
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
167.3 kcal /
700.2 kJ
Białko
3.7 g
Tłuszcz
6.9 g
Węglowodany
24.2 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Sód
255.4 mg