
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody
- 450 g dyni Hokkaido pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
Nadzienie
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
60
g oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów
lub 60 g oleju rzepakowego - 90 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować)
- ½ łyżeczki oregano, suszonego (opcjonalnie)
- ¾ - 1 łyżeczka soli
Dyniowe ciasto
- 250 g wody
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 570 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 174.4 kcal / 730.2 kJ
- Białko
- 4.1 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Węglowodany
- 23.9 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Sód
- 306.1 mg