Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody
- 450 g dyni Hokkaido, pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
Nadzienie
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
60
g oleju, pozostałego po odsączeniu pomidorów
lub 60 g oleju rzepakowego - 90 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych (olej zachować)
- ½ łyżeczki oregano, suszonego (opcjonalnie)
- ¾ - 1 łyżeczka soli
Dyniowe ciasto
- 250 g wody
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 570 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 730.2 kJ / 174.4 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 23.9 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 306.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Różowe bułki z czarnuszką
2h
Bułeczki z batatów
3h 20 min
Zielony chleb ze szpinakiem
2u. 45min
Halloweenowe bułeczki dyniowe
2 godz. 40 min
Placki z dyni i kurczaka
40 min
Dyniowe bułeczki śniadaniowe
1u. 50min
Chleb jabłkowy z płatkami owsianymi i tymiankiem
1h 30min
Ciasteczka dyniowo-imbirowe
2h
Placki dyniowe z parmezanem
45 min
Dyniowe ślimaczki z polewą z serka kremowego
3h 20 min
Tarta z dynią
1 Std. 40 Min
Kwadraty dyniowe z orzechami
1h