Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody
- 450 g dyni Hokkaido, pokrojonej na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
Nadzienie
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
60
g oleju, pozostałego po odsączeniu pomidorów
lub 60 g oleju rzepakowego - 90 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych (olej zachować)
- ½ łyżeczki oregano, suszonego (opcjonalnie)
- ¾ - 1 łyżeczka soli
Dyniowe ciasto
- 250 g wody
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 570 g mąki pszennej chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 730.2 kJ / 174.4 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 23.9 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 306.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem z dyni z jabłkiem i mango
1h 30 min
Placki z dyni i kurczaka
40 min
Ciasteczka dyniowo-imbirowe
2h
Halloweenowe bułeczki dyniowe
2h 40 min
Dyniowe bułeczki śniadaniowe
1hod. 50min
Minicalzone z cukinią i suszonymi pomidorami
2h 5min
Różowe bułki z czarnuszką
2h
Wieniec z halloumi i rozmarynem
1hod. 50min
Tarta z dynią
1h 40min
Kwadraty dyniowe z orzechami
1h
Odrywany chlebek z nadzieniem słonecznikowo-ziołowym i czosnkiem
2h
Pomidorowy chlebek do odrywania
1hod. 50min