Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 jajko
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego - 180 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
-
150
g czerwonych porzeczek, świeżych
lub 150 g czerwonych porzeczek, świeżych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, dobrze odsączonych
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 477.7 kJ / 114.2 kcal
- Białko
- 1.5 g
- Węglowodany
- 12.5 g
- Tłuszcz
- 6.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 45.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rabarbar pod kruszonką
55 min
Cantucci czekoladowe z pistacjami
2 Std.
Ciastka ANZAC
40 Min
Ciasteczka dyniowo-imbirowe
2 Std.
Ciastka na myślenie
45 Min
Makaroniki migdałowe
35 min
Ciastka marchewkowe z jabłkiem
1h 45min
Muffinki pomarańczowo-żurawinowe
40 Min
Brownie z gruszkami
1h 15min
Placek z jabłkami i owsianą kruszonką
1 godz. 35 min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 godz. 10 min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 Std. 10 Min