Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 - 150 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 400 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 40 g czarnych oliwek, bez pestek
- 35 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 515.6 kJ / 123.1 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 19.4 g
- Tłuszcz
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 208.1 mg
Alternatywne przepisy
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb czworaczek
1h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min