
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 - 150 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 400 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 40 g czarnych oliwek, bez pestek
- 35 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 123.1 kcal / 515.6 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 4.1 g
- Węglowodany
- 19.4 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Sód
- 208.1 mg
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19 godz. 10 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min