![Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone) Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1c2a58f5-b636-46ba-b202-b78bb63fe98f/Derivates/393948c3-6934-4049-a0ac-747c88f338ad.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
rum, do namoczenia bakalii
lub wino Marsala, słodkie, do namoczenia bakalii - 500 g mąki pszennej
- 125 g mleka, w temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 150 g cukru
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 125 g masła, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1512.2 kJ / 361.2 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 57.8 g
- Tłuszcz
- 11.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 184.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik makowy z jabłkami
7 Std. 40 Min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 Std.
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Babka drożdżowa Panettone
3u.
Chałka z kardamonem
2h 40min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3u.
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1u. 15min
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Ciasto z kruszonką
3 godz. 20 min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1u. 20min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2 godz. 15 min
Kruche ciasto z wiśniami
1u. 20min