Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 200 g żurawiny, do mięs i innych potraw, pasteryzowanej (ze słoika)
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- 25 g chrzanu, tartego, ze słoika
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 30 g czerwonego wina, wytrawnego
- 1 - 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 - 3 szczypty soli
- 1 - 2 szczypty papryki ostrej, mielonej
- 1 - 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1678 kJ / 401 kcal
- Białko
- 4.4 g
- Węglowodany
- 145.3 g
- Tłuszcz
- 3.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem śliwkowo-jabłkowy
40 min
Powidła śliwkowe
2h
Dżem z czarnej porzeczki
35 min
Dżem malinowy
40 min
Agrestowy chutney
40 min
Orientalny chutney z moreli
1 godz. 30 min
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1 Std.
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 Std.
Chutney śliwkowy
1 Std.
Dżem z malin i czarnej porzeczki
1 godz. 30 min
Powidła wiśniowe
1 godz. 55 min
Konfitura żurawinowa do mięs i serów
4h 45min