Jabłka gotowane na parze z waniliowym sosem zabajone

Jabłka gotowane na parze z waniliowym sosem zabajone

3.6 14 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje

Składniki

Duszone jabłka
  • 300 g wody
  • 500 - 550 g jabłek (3-4 szt.), nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
    500 - 550 g gruszek, (3-4 szt.), nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 3 - 4 szczypty cynamonu, mielonego
Waniliowy sos zabajone
  • 50 g cukru
  • ½ laski wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
  • 3 żółtka
  • 90 g białego wina

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 171.9 kcal / 719 kJ
Białko 2.1 g
Tłuszcz 3 g
Węglowodany 32.4 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 10.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...