
Urządzenia i Akcesoria
Jabłka gotowane na parze z waniliowym sosem zabajone
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje
Składniki
Duszone jabłka
-
wody300 g
-
jabłek (3-4 szt.), nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki500 - 550 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego2 - 3 łyżki
-
cynamonu, mielonego3 - 4 szczypty
Waniliowy sos zabajone
-
cukru50 g
-
laski wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)½
-
żółtka3
-
białego wina90 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
171.9 kcal /
719 kJ
Białko
2.1 g
Tłuszcz
3 g
Węglowodany
32.4 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Sód
10.6 mg