
Urządzenia i Akcesoria
Jabłka gotowane na parze z waniliowym sosem zabajone
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje
Składniki
Duszone jabłka
-
300 g wody
-
500 - 550 g jabłek (3-4 szt.), nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
-
2 - 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
3 - 4 szczypty cynamonu, mielonego
Waniliowy sos zabajone
-
50 g cukru
-
½ laski wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
-
3 żółtka
-
90 g białego wina
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
171.9 kcal /
719 kJ
Białko
2.1 g
Tłuszcz
3 g
Węglowodany
32.4 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Sód
10.6 mg