Jabłka gotowane na parze z waniliowym sosem zabajone

Jabłka gotowane na parze z waniliowym sosem zabajone

3.6 14 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje

Składniki

Duszone jabłka
  • wody
    300 g
  • jabłek (3-4 szt.), nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
    500 - 550 g
    500 - 550 g gruszek, (3-4 szt.), nieobranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    2 - 3 łyżki
  • cynamonu, mielonego
    3 - 4 szczypty
Waniliowy sos zabajone
  • cukru
    50 g
  • laski wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
    ½
  • żółtka
    3
  • białego wina
    90 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 171.9 kcal / 719 kJ
Białko 2.1 g
Tłuszcz 3 g
Węglowodany 32.4 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 10.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...