Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 g orzechów, mieszanych, np. włoskich, laskowych, łuskanych
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 150 g fig, suszonych
- 150 g moreli suszonych, bez pestek
- 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 100 g cukru
- 450 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny, suszonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1679.4 kJ / 401.4 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 45.9 g
- Tłuszcz
- 23.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.8 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 43.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makowiec japoński Sławomira Zabawy
2h 30min
Piernik na ciemnym piwie
2h 35min
Keks
2h 30min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1h 15min
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami
1 godz. 40 min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 Std. 10 Min
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1h 20min
Ciastka ANZAC
40 min
Mazurek bakaliowy
2h 40min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 godz. 55 min
Mazurek śliwkowy
1 Std. 45 Min
Mazurek chałwowy
7h 30min