Dundee cake (gâteau écossais)

Dundee cake (gâteau écossais)

4.7 22 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 3 godz. 5 min
12 parts

Składniki

  • 220 g de beurre doux coupé en morceaux et un peu pour le moule
  • 120 g d'amandes émondées
  • 100 g de raisins secs de Corinthe
  • 100 g de raisins secs
  • 100 g de fruits confits variés, en petits morceaux
  • 75 g de cerises confites coupées en deux
  • 270 g de farine de blé
  • le zeste d'un citron jaune non traité
  • 4 gros œufs (63-73 g)
  • 1 c. à café de quatre-épices moulu
  • 1 c. à café de levure chimique (½ sachet)
  • 2 c. à soupe de whisky
  • 220 g de sucre en poudre blond

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 part

Białko 7.2 g
Kalorie 1976 kJ / 472 kcal
Tłuszcz 23.2 g
Węglowodany 58.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...