Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 400 g kurek, świeżych, oczyszczonych
- ¾ łyżeczki soli
- woda, osolona, do ugotowania makaronu
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
tymianek, świeży, tylko liście, do posypania
lub natka pietruszki, świeża, posiekana, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2564.6 kJ / 613 kcal
- Białko
- 16.2 g
- Węglowodany
- 88.6 g
- Tłuszcz
- 22.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tagliatelle z zielonymi szparagami
40 min
Risotto z kurkami
35 min
Tagliatelle ze szpinakiem
30 min
Makaron ze szparagami w sosie serowym
45 min
Spaghetti z sosem szparagowym
55 min
Makaron ze szparagami i zielonym groszkiem
20 min
Makaron z łososiem i szpinakiem
25 min
Tagliatelle z duszonymi grzybami
1h
Makaron z brokułem w sosie z gorgonzoli
45 min
Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym
2 godz. 10 min
Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym
45 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1h