Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 250 g brązowego cukru
- 70 g wody
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 355 kJ / 85 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Błonnik
- 0.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krem karmelowy (dulce de leche)
1h 15min
Karmelowe toffi
2h
Orzechy laskowe w karmelu
1h 30min
Owoce z grzańcem pod koglem-moglem
45min
Karmelowy budyń
1h
Pikantne karmelizowane orzechy z rozmarynem
45min
Krówki szkockie (Scottish tablets)
2h 15min
Orzeszki ziemne w karmelu
1h 30min
Krówki toffi
2h
Sos karmelowy
1h 30min
Bezy klasyczne
3h 15min
Lody z solonym karmelem
14 godz.