
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem z kalarepy
- 350 - 400 g kalarepy młodej, z liśćmi (2-3 szt.), pokrojonej kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 50 g pora tylko białej części, pokrojonej w krążki
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 20 g masła
- ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
Olej koperkowy
- 10 - 15 g koperku, świeżego tylko liście (ok. 1-1½ pęczka)
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 163.3 kcal / 683.3 kJ
- Białko
- 2.4 g
- Tłuszcz
- 12.7 g
- Węglowodany
- 11.6 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Sód
- 613.8 mg