Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 250 g wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 30 g masła, miękkiego
Masa serowa
- 1 jajko
- 40 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) -
100
g śmietany, 12% tłuszczu
lub 100 g śmietany, 18% tłuszczu - 500 g twarogu, pokrojonego na kawałki
- olej, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2371.5 kJ / 566.8 kcal
- Białko
- 27.3 g
- Węglowodany
- 68.5 g
- Tłuszcz
- 19.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 843.8 mg
Alternatywne przepisy
Szybkie zacierki
20min
Pierogi z serem i jagodami
1 godz. 15 min
Racuszki drożdżowe z jabłkami
50min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Racuchy z jabłkami
35min
Kopytka
40min
Krokiety z żółtym serem i pieczarkami
1 godz.
Naleśniki
1 godz. 15 min
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1 godz. 15 min
Placki ziemniaczane
45 min
Pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
1h 30min
Oponki serowe
45 min