
Urządzenia i Akcesoria
Podudzia z kurczaka w sosie puttanesca (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
-
podudzi z kurczaka, ze skórą z kością (8 szt.)800 g
-
papryki słodkiej, mielonej1 łyżeczka
-
papryki ostrej, mielonej½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 - 1 ¼ łyżeczki
-
soli2 ¼ łyżeczki
-
olej rzepakowy do podsmażenia podudzi
-
ząbki czosnku4
-
czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki10 - 20 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście15 g
-
oliwy z oliwek20 g
-
filetów z anchois, z puszki, solonych odsączonych z oleju20 g
-
kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy30 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata700 g
-
wody200 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego10 - 20 g
-
cynamonu, mielonego1 - 2 szczypty
-
pieprzu cayenne, mielonego½ łyżeczki
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego1 ½ łyżeczki
-
czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy80 g
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
437.3 kcal /
1830.8 kJ
Białko
29 g
Tłuszcz
31.5 g
Węglowodany
13.5 g
Błonnik
3.5 g
Tłuszcz nasycony
6.3 g
Sód
1137.3 mg